• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
  • +386 7 393 45 50
  • info@ziss.si

Loka znova v znamenju Parade učenja

2. 6. 2017

Sicer je minilo že nekaj časa, vendar je spomin na letošnjo peto Parado učenja še vedno zelo živ. Odvijala se je pod okriljem Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto, v sredo, 17. 5. 2017, na Loki. Novo mesto je bilo eno od 14 krajev v Sloveniji, kjer se je odvijal »sejem« priložnosti za učenje in ustvarjalnost na javnem mestu. Slavnostno otvoritev so na odru Gostišča Loka izvedli v. d. direktorice RIC-a Novo mesto Marjeta Gašperšič, podžupan MO Novo mesto Boštjan Grobler in predstavnica Andragoškega centra Slovenije, mag. Andreja Dobrovoljc. V dopoldanskem času so se na odru zvrstili številni odrski nastopi osnovnošolcev različnih osnovnih šol ter nastop udeležencev programa Z glasbo v lepši dan Univerze za starejše. Na dopoldanskem odprtju smo razglasili tudi zmagovalce fotografskega natečaja Danes za jutri, na katerem je tretje mesto osvojila Natalija Sintler, drugo Simona Tasič in prvo João Sousa.

 

Popoldansko dogajanje na odru Gostišča Loka se je pričelo s hip hop plesalci, katerim je sledil bobnarski nastop in modna revija z oblačili ponovne uporabe. Predstavili so se tudi plesalci Country Koral, Kan Kan plesalke, celotno dogajanje pa je s svojim koncertom zaokrožil Marjan Novina.

V dopoldanskih urah so mladi PUMovci skupaj z dijaki Ekonomske šole Novo mesto dokončali prenovo klopic Župančičevega sprehajališča. Predstavila se je Šola zdravja, naš gost je bil Nara Petrovič, udeleženci osnovne šole za odrasle so s podporo Komunale Novo mesto izvedli čistilno akcijo v romskem naselju … Na ustvarjalnih delavnicah so udeleženci ustvarjali torbe iz majic, stare čevlje predelovali v cvetlične lončke, predelali odpadke, izdelovali eko-čistila, ustvarjali trajnostni krog narave in spoznavali drevesa v Portovalu. Na Loki so se lahko preizkusili na plezalni steni, ali pa se podali na vožnjo s splavom. Da pa se dogajanje ne bi odvijalo samo na odru in delavnicah, so si obiskovalci lahko ogledali ponudbo na stojnicah, kjer se je skozi celoten dan predstavljalo 16 različnih izvajalcev.

Na popoldanskih delavnicah so imeli obiskovalci možnost predelati rabljena oblačila, izdelati vezeno zapestnico, se naučiti sodobnega ples, žonglirati, igrati na bobne, izdelati naravno zaščitno kozmetiko in eko-drevo.

V okviru Parade učenja smo na strokovnem dogodku spregovorili o pomenu svetovanja v izobraževanju odraslih v upravni enoti Novo mesto in organizirali multiplikativni dogodek projekta Plan Be: Aktivni starejši.

Parado učenja je soustvarjalo 60 posameznikov in organizacij, na dogodkih se je zvrstilo več kot 1000 udeležencev.
Letos smo v okviru Tedna vseživljenjskega učenja pripravili številne brezplačne prireditve, izobraževanja in delavnice, ki potekajo v razširjenem terminu vse do konca junija. Vabljeni k ogledu e-koledarja dogodkov.

 


Nazaj na Novice