• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
  • +386 7 393 45 50
  • info@ziss.si

Mobilnost v projektu Erasmus+ KA1 Učenje v naravi za odrasle

redstavniki Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije smo se med 7. in 12. marcem 2022 v Santa Cruz de Tenerife udeležili mobilnosti v projektu Erasmus+ KA1 Učenje v naravi za odrasle. Na mobilnosti smo obogatili svoje dosedanje znanje in pridobili nove izkušnje na področju »učenja z in v naravi«.  Zadali smo si tudi nalogo, da, po vrnitvi z mobilnosti, nova spoznanja in izkušnje prenesemo na svoje sodelavke in sodelavce.

Prvi dan so nas prijazno sprejeli naši gostitelji iz organizacije EDUPLUS in nas povezali s skupino učiteljev iz Italije, s katerimi smo v nadaljevanju sodelovali na usposabljanju.  Najprej smo se seznanili z  organizacijo gostiteljico, njeno strukturo in delovanjem. Udeleženci smo se nato med seboj spoznali in z nizom delavnic »icebrakerji« prebili led in poskrbeli za pravo učno okolje. V nadaljevanju smo spoznavali, kako različne gospodarske dejavnosti in uporaba vsakodnevnih izdelkov vplivajo na okolje, kako le-to vpliva na onesnaževanje okolja, o trajnosti ... in o tem, kaj lahko mi sami naredimo za našo mati naravo.

V torek smo spoznali, kako lahko uporabimo učenje, ki temelji na igrah (t.i. gamification), za delo v zaprtih učilnicah in na prostem. Po teoretičnem delu smo z igro Lov na izgubljeni zaklad, preizkusili v praksi in povezali spoznavanje kulturne dediščine z načini spodbujanja socialne vključenosti ranljivejših ciljnih skupin. Pozno popoldan smo se udeležili še vodene dejavnosti s spoznavanjem tehnik aktivnega učenja na pohodu ob Atlantski obali v Punta del Hidalgo, ki je del Unescovega rezervata biosfere Anaga.

Na polovici našega študijskega obiska smo obiskali ekološko kmetijo programa SOS Children's Village in spoznali metode učenja na prostem z namenom spodbujanja socialne vključenosti. Tamkajšnji zaposleni in mentorji so nam predstavili, kako prilagoditi  ustvarjalne dejavnosti na prostem pri delu z osebami s posebnimi potrebami. Za zaključek smo se tudi sami udeležili kreativnih delavnic, v kateri smo uporabljali naravne materiale, med drugim smo izdelovali tudi opeke in z njimi zidali.

Predzadnji dan smo se odpravili v prečudovit gozd v  Anaga Mountains, v katerem smo z ustvarjalnimi pedagoškimi tehnikami na prostem in v naravi spodbujali in spoznavali inkluzivnost izobraževanja.

Zadnji dan smo obiskali še permakulturno kmetijo El Mato, v kateri imajo 25 let izkušenj pri delu z osebami s posebnimi potrebami. Spoznali smo način permakulturnega kmetovanja v povezavi z učenjem kot terapevtsko izkušnjo za spodbujanje vključevanja različnih ranljivih skupin odraslih.

S skupinskim vrednotenjem vseh aktivnosti smo zaključili naš obisk na Tenerifu, nadaljevali pa bomo seveda doma. Glede na pozitivne izkušnje s tovrstnih usposabljanj seveda že razmišljamo o in načrtujemo naše naslednje mobilnosti. Naslednja, na temo izobraževanja odraslih v post-covidnem obdobju, sledi že v tem letu.

 

      

 

      


Nazaj na Novice