• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
  • +386 7 393 45 50
  • info@ziss.si

Parada učenja 2018

5. 6. 2018


Parade učenja so bile tudi v letu 2018 vsebinska obogatitev Tedna vseživljenjskega učenja. Združenje ZiSS spodbuja in podpira širjenje kulture vseživljenjskega učenja, zato je kar osem članic ZiSS organiziralo festivalski dogodek Parada učenja.

Utrinke s Parade učenja 2018 si lahko ogledate v galeriji.

 

Parada učenja na Jesenicah je letos zaradi slabega vremena potekala v dvorani Kolpern na Stari Savi na Jesenicah. Sodelujoče organizacije smo pripravile pester program predstavitev na stojnicah, odrskih nastopov in delavnic. Že tradicionalno dober obisk in odziv obiskovalcev parade nas utrjuje v prepričanju, da je Parada učenja odlična osrednja prireditev Tedna vseživljenjskega učenja, ki jo kaže še naprej krepiti in razvijati. Ker pa Ljudska univerza Jesenice vedno večji del svojih aktivnosti izvaja zunaj sedeža in matične občine, smo se letos odločili poleg osrednje jeseniške izpeljati še dve Paradi učenja, in sicer v Bohinju in Žirovnici.

Paradi v Bohinju in Žirovnici smo organizirali na enak način kot osrednjo; poleg stojnic, na katerih so se predstavile lokalne organizacije, ki izvajajo različne oblike učenja in izobraževanja, smo za obiskovalce pripravili zanimive delavnice in odrske nastope.

Odzivi obiskovalcev so bili odlični, zato bomo paradi v Bohinju in Žirovnici izvajali tudi v prihodnje in poskrbeli, da kot jeseniška postaneta tradicionalen odlično sprejet in navdušujoč lokalno obarvan praznik učenja.

 

Že tradicionalna Parada učenja je tudi letos v Kranj privabila veliko znanja in dobre družbe željnih obiskovalcev vseh generacij. Z Ljudsko univerzo Kranj so jo ustvarjali vrtci, šole, društva in druge organizacije ter posamezniki. Obiskovalci množičnega dogodka so na letos novi lokaciji na Slovenskem trgu dan začeli z jutranjo vadbo »1.000 gibov«, v nadaljevanju dneva pa imeli možnost obiskati prek 25 aktivnih stojnic, na katerih so lahko prejeli najrazličnejše vrste uporabnega znanja, spretnosti in veščine. Obiskovalci so imeli na vsaki stojnici priložnost pridobiti tudi praktično darilo, zato je bilo veselje ob pridobivanju ali uporabi znanj in spretnosti še večje. Dan je bil barvito pester in zanimiv: obiskovalci so se imeli možnost preizkusiti in sodelovati v tomboli »Po poti znanja«, barometru vseživljenjskega učenja, športnem lokostrelstvu, simulatorju streljanja, namizni vsestranski igri marjanca (stari več kot 60 let), hoji s hoduljami ter se udeležiti strokovnega vodenja po kanjonu reke Kokre in kranjskih rovih. Tudi na odru so se vrstili atraktivni nastopi, na katerih so bili med nastopajočimi predstavniki različnih generacij, od predšolskih do najmodrejših let. Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed, zato naj govorijo še fotografije.

 

V sredo, 16. maja 2018, je Ljudska univerza Krško na ploščadi pred Kulturnim domom Krško organizirala tretjo Parado učenja pod sloganom »Učenje razgiba življenje«. Parada učenja je potekala na isti dan na 16 različnih prizoriščih po Sloveniji in predstavlja osrednjo vlogo v Tednu vseživljenjskega učenja, katerega nacionalni koordinator je Andragoški center Slovenije, v Posavju je koordinator Ljudska univerza Krško.
Skupno je na Paradi učenja v Krškem sodelovalo 26 organizacij, ki so poskrbele za pester program na odru in stojnicah. Na osemnajstih stojnicah so se predstavile lokalne izobraževalne, kulturne in druge ustanove, društva in posamezniki. Potekale so raznovrstne ustvarjalne delavnice ter zanimive predstavitve, namenjene različnim generacijam. Mimoidoči so si lahko ogledali predstavitev solarnega avtomobila, free-dom sobo, planinski taborni šotor in opremo. Poučili so se lahko glede ponovne uporabe hrane, si ogledali interaktivni prikaz delovanja energetskega sistema ter se seznanili s preventivnim programom SVIT. Obiskovalci so si lahko izdelali darilno vrečko, vetrnico ali pa zaigrali družabno igro, si ogledali gasilski in policijski avtomobil. Na številnih stojnicah so bili razstavljeni zanimivi izdelki organizacij ter njihovi projekti. Na ogled je bila postavljena tudi razstava izdelkov natečaja »Gremo mi zeleno«. Dogajanje je spremljal bogat program na odru z glasbenimi in plesnimi nastopi. Povezovalec programa Nik Škrlec je za zaključek zapisal: »Učenje je dolgčas … za dolgočasne ljudi! Radovednim pa strast in v užitek«. Se vidimo drugo leto.

 

Dopoldanski del Parade učenja smo namenili predšolskim otrokom. Zanje so uporabniki VDC Nova Gorica zaigrali predstavo Lina in lisičji zapestnici, ki je otroke tako navdušila, da so se z nastopajočimi družili še lep čas po predstavi. Popoldanski del Parade učenja je bil postavljen v središče mesta – na trg z vodnjakom pred stavbo MO Nova Gorica in pod arkade stavbe MO Nova Gorica. Na Paradi učenja so sodelovala različna društva, organizacije in posamezniki iz lokalnega okolja, ki soustvarjajo našo učečo se skupnost. Na stojnicah so udeležencem Parade nudili pokušino različnih oblik učenja pa tudi dobrot, ki so jih pripravili. Medtem so se na odru odvijali raznoliki nastopi – dogajanje je z glasbo začel Ansambel Suhu cvetje, ki je že stalnica Parade učenja v NG. Člani društva Šola zdravja so predstavili svoj jutranji ritual – telovadbo na prostem; predstavnik GO SK8 Academy je predstavil nekaj skejtarskih trikov, za tem pa je vse zainteresirane naučil osnov skejtanja. Sledili so glasbeni in plesni nastopi izvajalcev vseh starosti in različnih zvrsti. Osrednji dogodek odrskega dela je bila podelitev priznanj za posebne dosežke na področju vseživljenjskega učenja. V lokalnem okolju smo poiskali osebe, ki se na kakršen koli način vseživljenjsko učijo, spodbujajo druge k učenju ali kako drugače prispevajo v lokalno skupnost. Letos imamo tako 6 novih Ambasadorjev vseživljenjskega učenja, nazive pa sta jim podelila direktorica LUNG-a – Nada Uršič Debeljak in novogoriški župan Matej Arčon.

 

Razvojno-izobraževalni center Novo mesto je organiziral že 6. Parado učenja; ta »sejem« priložnosti za učenje in ustvarjalnost se je že tretje leto odvijal na Loki. Rdeča nit dogajanja je bila »Darovi preteklosti bogatijo življenje«. Parado učenja je soustvarjalo 52 posameznikov in organizacij. Na dogodkih pa se je zvrstilo več kot 900 udeležencev. Na stojnicah se je skozi celotni dan predstavljalo 18 različnih izvajalcev.

Parado učenja smo v dopoldanskem času zaznamovali s strokovnim dogodkom »Priložnosti za krepitev kompetenc v učeči se skupnosti«. Izkušnje smo si izmenjali ob neformalnem druženju na Rudolfovem splavu.

Pestro dogajanje se je odvijalo tudi na Loki. Dopoldanske odrske nastope so sooblikovali nastopajoči Leonel Salazar Mendez s kubanskimi glasbenimi ritmi, udeleženci programa z Glasbo v lepši dan ter otroci OŠ Grm in Otroške folklorne skupine Kres z dramsko igro Muca Copatarica.

V dopoldanskih delavnicah so otroci obujali stare igre, ustvarjali, peli, si poslikali obraz ali naredili majico z lastno ilustracijo, s spodbudo prave slikarke slikali, pekli žemljice in telovadili skupaj s Šolo zdravja. Mladi PUM-ovci so skupaj z dijaki Ekonomske šole Novo mesto dokončali tudi prenovo klopic Župančičevega sprehajališča.

Popoldansko dogajanje pri Gostišču Loka se je začelo z vožnjo splava po reki Krki ter delavnicami Svetovalni kotiček, Obujanje starih iger, Slikarska delavnica, Sprostimo se s pomočjo zvoka, Poslikava obraza, Stari recepti za piškote na nov način in Sitotisk na majice. Sledilo je pestro odrsko dogajanje, na katerem so se nam z neverjetnimi logičnimi sposobnostmi predstavili Center znanja Novo mesto, članici PGD Soteska, sekcija Mlada zarja sta nas nasmejali s skečem »O kruhu«; Rožce so nam prepevale ljudske pesmi, otroci OŠ Frana Metelka pa navdušili z venčkom ljudskih plesov. Sledila je razglasitev nagrajencev šiviljskega natečaja »Sešij srajčico vseživljenjskemu učenju«. Celotno dogajanje smo končali z glasbenimi ritmi skupine El Kachon.

Poleg Parade učenja smo tudi letos v okviru Tedna vseživljenjskega učenja pripravili številne brezplačne prireditve, izobraževanja in delavnice, ki bodo potekale vse do konca junija. Vabljeni k ogledu e-koledarja dogodkov TVU na spletni strani www.ric-nm.si.

 

V Slovenj Gradcu smo oder Parade učenja premaknili pred Koroško galerijo likovnih umetnosti in tako v dogajanje vključili širše mestno jedro. Rdeča nit letošnje parade je bila »Učenje za zdravje« – aktiviramo in povezujemo vse generacije v skrbi za lastno zdravje in znanje o zdravju«. V dopoldanskem času je potekalo bogato festivalsko dogajanje s stojnicami, z raznolikim odrskim programom, demonstracijami zdravih vadb in s predstavitvami dobrih praks zdravega sloga življenja ter spektakularnim skupinskim spustom helijevih balonov s »sporočili zdravja, ljubezni in sreče«. Ambasador letošnje parade učenja je bil Primož Suhodolčan, osrednja gostja pa vsem poznana najstarejša koroška maratonka gospa Kazimira Lužnik. Popoldan smo nadaljevali s strokovnim delom Parade učenja, na katerem smo skozi pogovor, ki ga je vodila Barbara Polutnik Brusnik, spoznavali prostovoljko združenja Europa Donna prim. Mojco Senčar, dr. med., ki nam je pogumno predstavila svoj 37-letni boj z rakom ter navdušila in ganila vse prisotne. Naše druženje smo nadaljevali s praznovanjem obletnice Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki že 5. leto deluje pod okriljem MOCIS-a.

 

V Zasavju smo letošnjo Parado učenja poimenovali festival izobraževanja, kulture in kulinarike, na katerem smo povezali učenje, medgeneracijsko sodelovanje in novomedijsko kulturo. Organizator dogodka je bila Zasavska ljudska univerza v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje.

Parada se je odvijala na prostem; v odrskem delu so med 9. in 12. uro nastopale vse generacije – od najmlajših do starejših. Vsebine so bile namenjene raznolikim ciljnim skupinam, in sicer od najmlajših do najstarejših, saj smo s tem spodbujali večgeneracijsko sodelovanje in učenje med vsemi sodelujočimi. Še posebno pozornost smo namenili socialnemu vključevanju ranljivih ciljnih skupin. Tako so se letos prvič na odru pridružili tudi varovanci varstveno-delovnega centra in otroci osnovne šole s prilagojenim programom. Na odru sta svoji zgodbi predstavila dva zasavska ambasadorja učenja: Darja Smrkolj, dobitnica priznanja ACS za leto 2017, in uspešen triatlonec Denis Šketako. Na 26 stojnicah so se odvijale zanimive aktivnosti za vse generacije. Poskrbeli smo za slasten funšterc, belo kavo, balkanske dobrote. Na paradi so blestele udeleženke študijskega krožka Jezik in kultura z roko v roki, ki so se predstavile prek kulinarike. Na tržnici generacij se je predstavil Večgeneracijski center Zasavje prek akcije EU-projekt – Moj projekt, vrtelo se je kolo sreče, obiskovalci pa so se potegovali za 60 praktičnih nagrad.

V spremljevalnem delu je bila v gledališki dvorani ekološka lutkovna predstava za otroke Veselo potovanje, ki si jo je ogledalo prek 400 otrok iz vrtca in osnovnih šol. Na parkirišču so bile tudi predstavitve gasilskega vozila, reševalnega vozila, komunalno-pralnega vozila in policista na motorju. V predavalnici je potekala delavnica ZRSZ o prednostih starejših na trgu dela. Obiskovalci so si lahko ogledali večkrat nagrajeni virtualni muzej rudarstva 4. dritl.

V t. i. Tiny muzeju je bila na ogled razstava Parada učenja 2018. V stekleni kocki so imeli obiskovalci priložnost videti vizualno promocijsko podobo Parade učenja in TVU 2018. Prebrali so si lahko tudi recepte za balkanske dobrote. Za vrhunec parade je poskrbel lanskoletni nagrajenec TVU-ja Zlatan Čordić – raper Zlatko, ki se je ob letu vrnil v Trbovlje ter skupaj zapel in zarepal z učenci OŠ Tončke Čeč Trbovlje.  Na paradi je sodelovalo 38 partnerjev; prireditev je privabila okoli 2.000 ljudi. Častna pokroviteljica dogodka je bila županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič.

 

V sredo, 16. maja, je na Podeželski tržnici Žalec potekala Parada učenja 2018. Žalska parada je ena izmed petnajstih, ki se je v Sloveniji zgodila na isti dan. Že šestič je parado organizirala UPI – ljudska univerza Žalec v sodelovanju s skoraj 25 partnerskimi organizacijami. Parado učenja so odprli Janko Kos, župan Občine Žalec, Neža Zagoričnik, predstavnica JSKD Žalec, Andrej Sotošek, direktor Andragoškega centra Slovenije, in Franja Centrih, direktorica UPI – ljudske univerze Žalec.

Ker je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine, smo to tudi umestili v Parado učenja. Okrepili smo sodelovanje s kulturnimi društvi, povezali različne generacije in spodbudili razmišljanje o kulturni dediščini. Vrednotenje kulturne dediščine je zrcalo ozaveščenosti družbe. Povabilu za sodelovanje so se z veseljem odzvali Vranski folklorniki, ki so poskrbeli za oživitev tega plesa med obiskovalci Parade. Folklora predstavlja izvirno starožitnost ljudstva, ljudsko slovstvo in ljudsko duhovno kulturo. Z različnimi zabavnimi delavnicami pa smo lahko kulturno dediščino na neprisiljen način predstavili tudi mladim in jih naučili ceniti darove preteklosti. Prav tako smo poskrbeli za medgeneracijsko zastopanost sodelujočih, večgeneracijsko sodelovanje in vključevanje učečih se v Parado učenja. V okviru Parade učenja smo nagovorili učeče se skozi celotno vertikalo vseživljenjskega učenja. Parade učenja so se udeležili otroci enot Vrtcev Žalec, šolarji in učitelji, srednješolci, študentje, udeleženci v izobraževanju odraslih, člani društev univerz za tretje življenjsko obdobje …

Poleg bogatega kulturnega programa in predstavitev organizacij po stojnicah so hkrati potekale delavnice, ki so bile namenjene udeležencem. Ti so se lahko preizkusili v jogi, vajah za ravnotežje, izdelovanju rož iz krep papirja in v veliko drugih delavnicah. Precej pozornosti je požel prikaz oživljanja pod vodstvom Rdečega križa.

Z gotovostjo lahko potrdimo, da je letošnja Parada učenja v Žalcu ponudila široko množico različnih vsebin in tako omogočila prebivalcem lokalnega okolja večje zavedanje o izobraževalni in prostočasni ponudbi za vse generacije.


Nazaj na Novice