• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
  • +386 7 393 45 50
  • info@ziss.si

Prva mobilnost v projektu Erasmus+ KA1 “Usposabljanje zaposlenih v Večgeneracijskih centrih”

21. 3. 2018

Dvanajst udeležencev iz članic Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije je v času od 18. do 24. marca 2018 v Leipzigu v Nemčiji opravilo prvo mobilnost v projektu Erasmus+ KA1“Usposabljanje zaposlenih v Večgeneracijskih centrih«. Na mobilnosti smo dobili vpogled v procese načrtovanja in izvajanja aktivnosti namenjenih socialnemu vključevanju različnih ranljivih ciljnih skupin. Pridobili smo nova znanja in kompetence za boljše načrtovanje, razvoj in izvedbo kakovostnih aktivnosti namenjenih povečevanju socialne vključenosti, s poudarkom na migrantih.

Mobilnost smo začeli s predstavitvijo gostiteljske organizacija Wisamar. V nadaljevanju pa smo se podrobneje seznanili s projektom namenjenim izobraževanju in vključevanju migrantov na nemški trg dela.

Naslednji dan smo se seznanili z inovativnimi načini pomoči dolgotrajno brezposelnim in migrantom pri vključevanju na trg dela v nevladni organizaciji Erwerbslosenzentrum Leipzig.

Tema sredinega dopoldneva so bile enostarševske družine – njihov položaj v družbi in razlogi za velik odstotek enostarševskih družin, ki živijo pod pragom revščine. Predstavniki nevladne organizacije Shia so nas seznanili s številnimi dobrimi praksami in metodami dela z enostarševskimi družinami, ki jih je kot zanimivost v vzhodnem delu Nemčije mnogo več kot v zahodnem.

Popoldne smo obiskali Arbeit und Leben kjer so nam predstavili projekt »Kausa«. Projekt je namenjen vključevanju migrantov v sistem poklicnega usposabljanja. Prav tako pa v projektu veliko časa namenjajo sodelovanju z gospodarstvom, oziroma motiviranju delodajalcev za zaposlovanje migrantov.

V četrtek dopoldne smo se seznanili s projekti namenjenimi socialnemu vključevanju brezdomcev in odvisnikov. Popoldne smo v organizaciji Joblotse spoznavali aktivnosti in metode vključevanja oseb s posebnimi potrebami na trg dela.

V petek smo se seznanili s projektom »Storytelling«, katerega namen je razvoj ključnih kompetenc pri različnih skupinah od otrok v vrtcih do odraslih z metodo pripovedovanja zgodb. Pripovedovanje zgodb je ena od najstarejših metod učenje v zgodovini. Metoda in njena vsestranska uporabnost v izobraževanju nas je tako navdušila, da smo se odločili, da se naslednje leto v Leipzigu udeležimo intenzivnega usposabljanja za uporabo metode »Storytelling«. 

S skupinskim vrednotenjem enotedenskih aktivnosti smo sklenili naš obisk v Leipzigu.

V nadaljevanju bomo oblikovali nabor v Leipzigu videnih dobrih praks. Udeleženci smo na mobilnosti namreč, z vseh ustreznih strokovnih vidikov, popisali videne dobre prakse. Izbrali smo aktivnosti zanimive za udeležence tako z vidika vsebin kot tudi uporabljenih metod in podpornih ukrepov ter seveda učinkov na njihovo socialno vključenost.

V naslednjih mesecih bomo te aktivnosti vključili v vsakdanje delo Večgeneracijskih centrov.

Za naslednje leto planiramo mobilnost na Irsko, kjer si želimo spoznati aktivnosti namenjene povečevanju socialne vključenosti prejemnikov socialnih pomoči,  staršev s slabše razvitimi starševskimi kompetencami in odraslih s posebnimi potrebami.

mag. Maja Radinovič Hajdič

predsednica Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije

 

 

 


Nazaj na Novice