• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
 • +386 7 393 45 50
 • info@ziss.si

Teden izobraževanja za trajnostni razvoj 2023

Teden izobraževanja za trajnostni razvoj 2023

 

20. - 26. 9. 2023

 

V državah EU letos devetič poteka Evropski teden trajnostnega razvoja - European Sustainable Development Week (ETTR), ki spodbuja organizacijo dogodkov in drugih aktivnosti za ozaveščanje o trajnostnem razvoju.

 

Članice Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije organizirajo zanimive aktivnosti, delavnice in predavanja, s katerimi ozaveščajo o trajnostnem razvoju.

Seznam dogodkov po organizacijah:

Jesenice

 1. Roboti iz odpadne embalaže

Izvedli bomo medgeneracijsko delavnico izdelave robotov iz odpadne embalaže. Upokojenci in otroci četrtih razredov OŠ bodo izdelali robote iz odpadnih materialov.

 20. 9. 2023  10:30 – 12:45

Ljudska Univerza Jesenice

 1. Rovtarski krapi

Lokalno  sonaravno pridelana hrana je do okolja prijazna. S pripravo lokalno pridelane hrane pripomorem k ohranitvi podeželske krajine in samega okolja, saj prihranimo energijo in gorivo, ki sta drugače potrebna pri skladiščenju, prevozu in distribuciji pridelkov iz bolj oddaljenih krajev. Na delavnici bomo pekli Rovtarske krape, ki so slovenska tradicionalna jed in jo v vsaki vasi pripravijo malce drugače.

 20. 9. 2023 ob 17:00

Ljudska Univerza Jesenice

 1. Dan brez tiskalnika

Vse zaposlene na LUJ bomo v Tednu izobraževanja za trajnostni razvoj en dan namenile dnevu brez tiskalnika. S to akcijo bomo poskrbele za zmanjšanje porabe električne energije in papirja.

 22. 9. 2023

Ljudska Univerza Jesenice

 1. Kaj lahko storim za planet?

V okviru programa Osnovne šole za odrasle bomo imeli izvedli dodatno predavanje na temo Trajnostnega razvoja z naslovom »Kaj lahko storim za planet«. V okviru predavanja bomo z osipniki, ki so del programa posebno pozornost namenili skrbi za okolje in planet na katerem živimo.

 26. 9. 2023

Ljudska Univerza Jesenice

 

 1. Izmenjevalnica oblačil

 

Tistega, česar ne potrebujemo več ni nujno zavreči, temveč lahko to nekomu podarimo, izmenjamo ali ponovno uporabimo. Z namenom spodbude lokalnega prebivalstva k izmenjavi oblačil in modnih dodatkov bomo v okviru letošnje akcije ljudi različnih generacij spodbudili k izmenjavi. 

 

20. 9. – 26. 9. 2023

Ljudska Univerza Jesenice

 

 1. Lastni vrt - SAMOOSKRBA

 

Predstavitev samooskrbe in njenega pomena v današnjem svetu. Poudarili bomo prednosti samooskrbe, kot so zdrava hrana, trajnostnost in neodvisnost. Delavnico bomo izvedli za stanovalce Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice.

 

26. 9. 2023 ob 10:00

Dom upokojencev Dr. Franceta Berglja, Jesenice

 

 1. Venčki iz jajčne embalaže

 

Na delavnici  bomo iz kartonske embalaže izdelavi cvetove in liste, ki jih bomo z vrtnarsko žico pritrdili na obročke narejene iz trše žice. Pobarvali jih bomo z akrilnimi barvami. Delavnico bo vodila Mojca Rozman Ahčin.

 

25. 9. 2023 ob 17:00

Ljudska Univerza Jesenice

 

 1. EKO - ROKOTIPI

 

Ekorokotipi so rokavčki za osebe z demenco. Izdelovali jih bomo iz odsluženih materialov. Delavnice potekajo v okviru študijskega krožka. Rokavčke bomo po zaključku študijskega krožka podarili Splošni bolnišnici Jesenice.

 

25. 9. 2023

Ljudska Univerza Jesenice

 

Krško

 1. FERMENTIRANJE ZELENJAVE IN PRIPRAVA JEDI

 V kulinarični delavnici bodo udeleženci spoznali postopek fermentiranja zelenjave in priprave jedi iz fermentiranih pripravkov.

19. 9. 2023 ob 12.00  

Večgeneracijski center Posavje, CKŽ 44, Krško

 1. ČEBEROLCE

 Na delavnici se bodo udeleženci z uporabo čebeljega voska naučili izdelave papirja za shranjevanje živil, ki lahko popolnoma nadomesti aluminijske in PVC folije, ki jih sicer uporabljamo

22. 9. 2023 ob 12.00

Večgeneracijski center Posavje, CKŽ 44, Krško

 1. USTVARIMO NAKUPOVALNO VREČKO

 Na delavnici bodo udeleženci staremu oblačilu, srajci, dodali novo vrednost. Izdelovali bomo modne  nakupovalne vrečke.

 27. 9. 2023 ob 17.00

Ljudska univerza Krško,

Dalmatinova 6, Krško

 

 

 

 

 1. IZMENJAVA OTROŠKIH in DRUGIH OBLAČIL, IGRAČ IN KNJIG

Izmenjava je odlična priložnost, da stvari, ki jih ne potrebujemo več, zamenjamo za take, ki jih boste z veseljem uporabljali (in se jih je naveličal kdo drug). Ta odmik od klasičnega potrošništva izredno pozitivno vpliva na okolje, je primeren za vsak žep (prihranimo) in lepa priložnost za postopno spremembo nakupovalnih navad.

20. in 21. september

14.00 – 17.00

 1. SPOŠTUJEM NARAVO – SPOŠTUJEM PLANET

Na predavanju bo Barbara Podpečan Jesenšek predstavila, kako nastajajo določeni materiali (papir, plastika, tekstil) in kakšen je vpliv proizvodnje teh materialov na okolje. Poleg tega bo predstavila kakšne materiale se lahko reciklira in kako se jih reciklira. Temu bo sledila praktična izdelava novih predmetov iz stvari, ki ponavadi pristanejo v smeteh.

6. oktober

9.00 - 12.00

 1. »DIVJI« SPREHOD PO PANOVCU

Vabimo vas na sprehod skozi gozd Panovec v Novi Gorici. Skupaj z Darjo Vrana bomo odkrivali in spoznavali bogastvo naše narave ter prisotnost divje hrane tik pred mestnimi vrati.

4.oktober

16.30

 1. LOKOSTRELSTVO – OKOLJU PRIJAZNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

Preživljanje prostega časa v naravi naj nima posledic za okolje – lokostrelstvo je zanimiva in trajnostno naravnana »zabava«. Predstavili bomo osnove rokovanja z dolgim lokom in se preizkusili na 10, 20 in 30m oddaljenih tarčah, ki so postavljene v Parku Pečno v Kanalu.

7. oktober

10.00

(Lokacija: Park Pečno, Kanal)

Tolmin

 1. Kolesarimo za dober namen

Prepletite sobotni dopoldan za 3 + 1 dober namen zase in skupnost. Odkolesarimo skupaj za svoje zdravje, s policistom za večjo varnost na cesti in z Občino Tolmin za dobrodelnost. Slednja bo namreč prekolesarjene kilometre vseh udeležencev dogodka pretvorila v finančno donacijo. Zato prav vsi, ki boste na dogodek prispeli s kolesom (tako organizirano po kolesarski stezi Tolmin–Most na Soči, kot samostojno iz drugih lokacij) na startu nastavite svoj števec 😉Temu zagotovo lahko dodamo še prijetno in zelo poučno druženje.

Program

9.00: V spremstvu policista po kolesarski stezi Tolmin–Most na Soči (napotki iz prve roke glede varnega kolesarjenja, o pravilih na stezi in cesti, opremi ipd.)

Aktivnosti in delavnice na Mostu na Soči 9.30 - 12.00:  

 1.  Policijska postaja Tolmin – Z glavo na kolesu
 2. Delavnica OZRK Tolmin -  Preventivni ukrepi proti kolesarskim poškodbam in prva pomoč na licu mesta
 3. ZD Tolmin – Preverite telesno pripravljenost na testu hoje

 

Tolmin–Most na Soči, 16. 9. od 9.00-12.00

(V primeru dežja 23. 9.)

 1. Druženje na skupnostnem vrtu s Pehtrino delavnico SESTAVI SI ČAJ

Na tokratnem popoldanskem druženju na skupnostnem vrtu Na Logu si lahko obetate res pester preplet vsebin:

Užitne trajnice; spoznajte trpežne izbranke študijskega krožka Skupnostni vrt kot učilnica v naravi, naberite zeliščni ali začimbni šopek in si začinite dan po svojem okusu.

Travniške rastline in pleveli v kuhinji; spoznajte užitne travniške rastline, ki rastejo na  skupnostnem vrtu (Rastoči divji herbarij), pokusite izbrane »divje jedi« in z udeleženci študijskega krožka Biotska pestrost naših travnikov izmenjajte ideje o zdravih in preprostih divjih obrokih.

Sestavite si čaj s Pehtro; naj vaša čajna mešanica postane prava kombinacija učinkovin, vonjev, barv in okusa. Zeliščarka Mojca Benedejčič si je ime Pehtra - ženski lik, ki po izročilu prinaša svetlobo, luč ter plodnost - sposodila od starovercev. Zanjo je skodelica čaja obred, ko v mislih odtava, kamor jo ponese spomin vonjav. Odtavajmo z njo tudi mi 😊

 

Soustvarite z nami še eno prijetno in poučno druženje.

Tolmin, Skupnostni učni vrt Na Logu, 21. 9. od 16.30-19.00

 1. Nazaj k naravi in naravnemu - Spodbujanje čutnih zaznav

Na novi delavnici z mag. Damijano Kravanja izkusite preplet sproščanja, obujanja in opuščanja:

 

• Dihalne vaje za deaktivacijo napetosti.

• Obuditev čutil v objemu zeliščnih in začimbnih gred z refleksijo.

• Čil-i out meditacija.

 

Uravnajte svoj notranji kompas za obilje novega letnega časa.

Tolmin, Skupnostni učni vrt Na Logu, 27. 9. od 16.30-19.00

Velikost skupine: 12 oseb

 

RIC-NM

 1. Odkrij svoja močna področja (REVEAL)

Za ogrevanje se bomo pogovorili o mehkih veščinah ter opredelili veščine, ki so potrebne za poklic, za uspešno delovanje v šoli in na splošno v življenju. V nadaljevanju bomo z uporabo iREVEAL spletnega orodja odkrivali mehke veščine ter potrjevali večine drug drugemu. Za zaključek bomo preko delavnice delili mnenja in ideje, kako lahko z krepitvijo mehkih veščin pri sebi in v skupnosti prispevamo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja (s poudarkom na ciljih: zmanjšanje neenakosti, kakovostno izobraževanje ter zdravje in dobro počutje).

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

20. 9. 2023,

od 9.00 do 11.00

 

(Trajnostni cilj - Zmanjšanje neenakosti)

 1. Trajnostno vrtnarjenje in življenje z manj odpadki

Sabina Čarman bo udeležence spodbudila k vrtnarjenju in vzgoji lastnih pridelkov tako v vrtnih gredah, rastlinjakih, kot tudi na balkonih. Poučila jih bo o tem, katere sadike lahko vzgajajo sami, kako ta vzgoja poteka in katere odpadne, pa vendar primerne materiale lahko pri tem uporabijo, da čim bolj prispevajo k trajnostnemu načinu življenja. Predstavila bo nekaj pozitivnih praks trajnostnega vrtnarjenja in udeležence skozi predavanje aktivno vpletala v pogovor. 

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

20. 9 2023,

od 15.30 do 17.30

 

(Trajnostni cilj – Odprava lakote)

 

 1. Vzgoja mikrozelenja

Študije kažejo, da je mikrozelenjava izjemno hranilna. V nekaterih primerih je lahko vrednost posameznih želenih spojin tudi do 40x višja v primerjavi z odraslo zelenjavo! To pomeni, da lahko že majhna količina mikrozelenjave na krožniku močno doprinese k hranilni vrednosti obroka. Jan Avsenik (Janov vrt) bo udeležencem predstavil vrste mikrozelenjave ter njene blagodejne učinke na zdravje in počutje. Udeleženci bodo na delavnici sami posejali svoj pladenj mikrozelenjave in jo doma vzgojili.

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

25. 9. 2023,

od 15.30 do 17.30

 

(Trajnostni cilj - Zdravje in dobro počutje)

 

 1. Z igro do znanja

Zakaj učenje ne bi bilo prijetno kot igra? Saj je lahko. Elementi igre povečujejo motivacijo za učenje, čas učenja hitreje mine, zato lahko dalj časa rešujemo naloge, se hitreje učimo in ob tem uživamo. Vabljeni vsi, ki se želite učiti slovenščine skozi igro.

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

21. 9. 2023,

od 8.30 do 11.30

 

(Trajnostni cilj - Zmanjšanje neenakosti)

 

 

 1. Potopi se v dialog v digitalnem svetu

Delavnica je namenjena strokovnim delavcem in izvajalcem učnih aktivnosti, ki želijo spoznati in sami izkusiti tehniko dialoških srečanj ob podpori digitalne tehnologije. Kot udeleženci delavnice boste občutili, katere prednosti prinaša aktivno sodelovanje v egalitarnem dialogu z uporabo digitalnih orodij pri učenju novih vsebin, poglabljanju znanja in ustvarjanju pomena o pridobljenih spoznjih. Hkrati boste ozavestili različnosti pri interpretaciji, razmišljanjih, občutkih in refleksiji med posamezniki. Vabljeni.

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

25. 9. 2023,

od 16.00 do 17.30

 

(Trajnostni cilj – Kakovostno izobraževanje)

 

 

 1. Z igro do znanja

Zakaj učenje ne bi bilo prijetno kot igra? Saj je lahko. Elementi igre povečujejo motivacijo za učenje, čas učenja hitreje mine, zato lahko dalj časa rešujemo naloge, se hitreje učimo in ob tem uživamo. Vabljeni vsi, ki se želite učiti slovenščine skozi igro.

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto, 25. 9. 2023,

od 16.00 do 19.00

 

(Trajnostni cilj - Zmanjšanje neenakosti)

 

 

 1. Varnost na internetu

Internet predstavlja skoraj neomejen pretok informacij, odpira številne komunikacijske poti in nudi veliko zabave in užitka. Prednosti uporabe interneta so res številne, tako na strokovni kot na družbeni ravni, vendar pa moramo paziti tudi na pasti, na katere na spletu lahko naletimo. 

Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto

21. 9. 2023,

od 9.00 do 10.30

 

(Trajnostni cilj – Kakovostno izobraževanje)

 

 

 

 1. E-kolesa v praksi: kako si izposoditi e-kolo in uživati v zeleni mobilnosti

Predstavili bomo praktično uporabo e-koles v sistemu Kolesce

Žalec, 20. 9. ob 10. uri

(Večgeneracijski center UPI Žalec)

 1. (Iz)virnica

Predstavitev in dan odprtih vrat prosto dostopne mini knjižnice z različnimi (učnimi) gradivi, primeri dobrih praks ipd., ki so nastala v različnih (slovenskih in evropskih) projektih na temo podnebnih ciljev in trajnostnega razvoja. Namenjena je zaposlenim, predavateljem in širši javnosti ter se bo sproti dopolnjevala.

UPI Žalec, 25. 9. ob 15.30 uri (prostori SSU)

 1. Digitalna orodja za učenje slovenščine

Predstavitev digitalnih (in ne »papirnih«) orodij/pripomočkov za učenje slovenščine

UPI Žalec, 20. 9. ob 15. uri

 1. Spremenimo zeleno puščavo v biodiverzitetni raj

Predstavitev rezultatov in zaključkov študijskega krožka Spremenimo zeleno puščavo v biodiverzitetni raj in delovanja krožka Biološki tok: les.

UPI Žalec, 26. 9. ob 15.30 uri

Zasavska

 1. Samooskrba in kako poskrbimo zanjo na lastnem vrtu
   

Evropska situacija je negotova, zato moramo poskrbeti za svojo oskrbo s hrano, z energijo, zdravili in zdravim bivanjem, ki nam jih ponuja narava. V Sloveniji, kljub velikim obdelovalnim površinam, premalo pridelujemo zelenjave. Velik delež prebivalcev ima svoj vrt in svojo hišo, kar nam omogoča dovolj samooskrbe. Pomembno je tudi okrepiti medsebojno povezovanje na lokalni ravni za dvig samooskrbe na višjo raven. Več o samooskrbi in kako poskrbimo zanjo na lastnem vrtu pa na predavanju ge. Alenke Šoštarič.

Ga. Alenka Šoštarič, univ. dipl. ekonomistka, ima več kot 40 let izkušenj v vrtnarstvu ter znanje biodinamike in sonaravnega vrtnarjenja. Kot mentorica mariborskega lokalnega tima društva Samooskrbni.net in koordinatorica več kot 30 mentorjev lokalnih timov deli svoje znanje o samooskrbi, gojenju semen, sadik, pridelavi zelenjave, sadja in shrankov ter o zeliščih in začimbah. Vodi tudi projekt oživitve učnega zeliščnega vrta v Zgornji Kungoti in ima bogate izkušnje kot predavateljica.

ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi: torek, 19. 9. 2023, ob 11.00

 1. Izdelava trajnostnih zapestnic s stanovalci DS Hrastnik

V okviru tedna trajnosti bo organizirana  ustvarjalna delavnica izdelave trajnostnih zapestnic, ki bo potekala v prijetnem in sproščujočem okolju Doma starejših v Hrastniku. Na tej delavnici bomo skupaj z oskrbovanci ustvarjali čudovite zapestnice, ki spodbujajo trajnostni razvoj in ohranjanje okolja.

Naša ekipa bo nudila vse potrebno znanje in pomoč, medtem ko bomo skupaj raziskovali različne metode izdelave zapestnic. Uporabili bomo naravne materiale, reciklirane elemente in trajnostne vire, da bomo ustvarili unikatne zapestnice, ki odražajo naše zavezanosti k varovanju planeta.

Poleg tega bo delavnica ponudila tudi priložnost za povezovanje in izmenjavo znanj s stanovalci DSH, ki imajo bogate izkušnje in zgodbe za deljenje. Skupaj bomo ustvarili zapestnice, ki ne le izražajo našo kreativnost, temveč tudi spodbujajo zavedanje o trajnostnem razvoju in ekološki odgovornosti.

Dom starejših Hrastnik, Novi Log 4A, Hrastnik: torek, 26. 9. 2023, ob 10.00

 1. Trajnostna kulinarična delavnica: Tortilje iz domačega vrta

Na delavnici bomo pripravljali tortilje z nadevom, ki bo vseboval samo sestavine, ki so bile pridelane na domačem vrtu naših sodelavcev ali udeležencev. Seveda pa bo kulinarično delavnico pospremil tudi klepet o trajnostnih praksah samooskrbe.

ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi: sreda, 27. 9. 2023, ob 9.00

 1. Zaključni dogodek študijskega krožka Zeleni koraki: Raziskovanje trajnostnih praks samooskrbe

Zaključni dogodek študijskega krožka "Zeleni koraki" bo vrhunec in priložnost za izmenjavo pridobljenih znanj in izkušenj. Dogodek, ki se bo odvijal v okviru evropskega tedna trajnosti, bo združil udeleženke krožka in lokalno skupnost.

Na dogodku bo predstavljena tudi e-publikacija, ki bo vsebovala ključne ugotovitve in priporočila za spodbujanje trajnostne samooskrbe v lokalni skupnosti. Zaključni dogodek bo tako okrepil ozaveščenost o pomenu samooskrbe in trajnostnega načina življenja ter spodbudil skupnost k ukrepanju za bolj trajnostno prihodnost.

ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi: četrtek, 28. 9. 2023, ob 16.00

 1. OTVORITEV: Knjigobežnice na ZLU

Knjigobežnice kot novost na ZLU predstavljajo inovativno ter privlačno rešitev za spodbujanje branja in izmenjavo knjig med ljudmi. Gre za koncept, ki je v zadnjih letih postal priljubljen v številnih mestih po svetu in prinaša številne koristi za skupnost in okolje.

Kaj so knjigobežnice: Knjigobežnice so majhne omarice ali kioski, postavljeni na javnih mestih, kot so parki, avtobusne postaje, ulični vogali, knjižnice ali druge javne ustanove. V teh omaricah so shranjene knjige, ki so na voljo za izposojo ali izmenjavo. Koncept temelji na ideji, da lahko ljudje brezplačno izposojajo knjige in jih tudi pustijo nazaj za druge bralce.

Kako delujejo: Knjigobežnice so odprte za vse, ki želijo prebrati knjigo. Obiskovalci lahko vzamejo knjigo, ki jih zanima, in jo preberejo. Po branju lahko knjigo vrnejo v isto knjigobežnico ali pa jo zamenjajo s svojo knjigo. Ideja je spodbujati izmenjavo knjig med ljudmi in omogočiti dostop do knjig tudi tistim, ki morda nimajo dostopa do tradicionalnih knjižnic.

Prednosti knjigobežnic: Knjigobežnice imajo več prednosti. Prvič, spodbujajo branje v skupnosti in ljudem omogočajo dostop do knjig na enostaven način. Drugič, zmanjšujejo odpadke, saj knjige dobijo drugo življenje in se ne končajo na smetišču. Poleg tega krepijo socialno vez med ljudmi, ki se srečujejo v okolici knjigobežnic.

ZLU, Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi: celo leto

ZLU, Trg svobode 11 A, Trbovlje: celo leto

 

 


Nazaj na Novice