• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
  • +386 7 393 45 50
  • info@ziss.si

Skupinska mobilnost v izobraževanju odraslih: Alufolija art

Istanbul, 3.–8. marec 2024

Erasmus + 2023-1-SI01-KA121-ADU-000122157
Skupinska mobilnost v izobraževanju odrasli


1. dan, 4. 3. 2024

Letošnja skupinska mobilnost v Istanbulu omogoča 20 udeleženkam možnost prav posebnega izobraževanja. Udeleženke se bodo v petih dneh priučile posebne umetnosti, in sicer ustvarjanja z alufolijo.

In kako se je začelo? V nedeljo, 3. 3. 2024, smo iz brniškega letališče prileteli v Istanbul, ki nas je očaral že takoj po prihodu. Sprehodile smo se skozi ulice, obarvane z bogato kulturno dediščino.  

V ponedeljek, 4. 3. 2024, pa je naše platno za ustvarjalnost postala alufolija. Gostujoča organizacija Saygın Eğitimciler ve Girişimciler Derneği nam je predstavila tehniko alufolija art, v kateri smo se kar takoj preizkusili tudi sami. Nastale so prve umetnine, ki bodo jutri dobile končno podobo.

Mogoče se zdi, da je tehnika enostavna, vendar temu ni tako. Zahteva veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in dobre volje, ki nam je vsekakor ni manjkalo.

Dan smo zaključile na Sultanahmedu, si ogledale Hagijo Sofijo in Modro mošejo ter se sprehodile skozi ulice Grand bazarja. Polne novih vtisov zaključujemo dan.


2. dan, 5. 3. 2024

Tretji dan so nas organizatorji peljali najprej na tramvaj, nato na metro in na koncu še s kombijem pripeljali do inštitucije Ibrahim cevahir sosyal tesisleri na severnem obrobju Instanbula. Tam smo se podale v ustvarjalno dogodivščino, kjer smo ustvarjale drugo sliko z alufolijo. Vsaka izmed nas je izbrala svoj motiv in se pri ustvarjanju izkazala s svojo samostojnostjo in kreativnostjo. Na inštituciji smo občudovale tudi razstavo filigrafije, ki nas je navdihnila s svojo lepoto. Po ustvarjanju smo si privoščile okusno kosilo v čudoviti sobani, ki je namenjena porokam. Po končanih delavnicah smo se odpravile na spice bazar, kjer smo z zanimanjem vonjale različne dišave čajev, kave in začimb ter se prepustile čarobnim vonjavam, ki so napolnili zrak. Nakupile smo si veliko uporabnih in tradicionalnih daril, odkrile še veliko novih uličic in uživale v druženju. Danes je bil res čudovit dan, poln novih doživetij in ustvarjalnosti.


3. dan, 6. 3. 2024

Danes nas je gostila organizacija Sarıyer Halk Eğitimi Merkezi, ki se ukvarja z neformalnim izobraževanjem. V njenih prostorih smo udeleženke nadaljevale z ustvarjanjem izdelkov v tehniki alufolija art.

Nastali so prvi končni izdelki, ki jih bomo z veseljem pokazale v domačih organizacijah in jih podarile našim najbližjim. V naših glavah so se že porodile ideje, kako bomo prenesle to znanje še na nove udeležence, željne tovrstnega znanja.

Dan smo zaključile z dvourno vožnjo po Bosporju, plule smo od severa proti staremu mestnemu jedru Istanbula. Občutek, ko prečkaš Bospor, je resnično edinstven, saj smo plule med Evropo in Azijo.

V pričakovanju jutrišnjega dne vas prav lepo pozdravljamo. 


5. DAN, 7. 3. 2024

Na predzadnji dan smo se odpravile do območja Zekeriyakoy, kjer so nas toplo sprejeli učenci in zaposleni osnovne šole Dogru odak okullari. Gre za zasebno šolo, ki izobražuje otroke od vrtca pa vse do petega razreda. V učilnici je manjše število učencev, kar omogoča bolj individualen pristop k poučevanju. Učenci imajo možnost izbirati med različnimi predmeti, ki jih zanimajo. Za dobrodošlico so nam prijazno ponudili njihov domači sok. Najprej smo si vzeli čas za eno uro ustvarjanja in dokončevanja svojih izdelkov, nato pa smo se vsi skupaj usedli k okusnemu kosilu in proslavi ob dnevu žena, ki so nam jo pripravili. Skozi igro so nam predstavili znane ženske po svetu in nam zapeli v turškem jeziku.

 

Žal je bil čas, da se poslovimo od naših prijaznih organizatorjev. Odločile smo se, da si še malo ogledamo mesto tako smo se z metrojem odpeljale do trga Taksim ter se sprehodile do Galatskega stolpa. Galatski stolp je star genovski stolp, zgrajen kot stražni stolp na najvišji točki obzidja Galate. Danes je preurejen v razstavni prostor in muzej ter simbol Beyoğluja in Carigrada. Na koncu smo obiskale še Grand Bazar, kjer smo opravile zadnje nakupe. 


5. dan, 8. 3. 2024

V petek, 8. 3. 2024, je bil čas, da odidemo domov. Za nami je nepozabno doživetje, pridobile smo nova znanja in spretnosti, obnovile angleščino, se naučile nekaj malega turščine in še in še bi lahko naštevale.

Hvala, da ste nas spremljali na naši poti spoznavanja alufolije art in Istanbula.

 

Skupinska slika udeleženk

 


Vodja mobilnosti:

mag. Maja Radinovič Hajdič

 

Spremljevalke:

 

Udeleženke mobilnosti: