• Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto
  • +386 7 393 45 50
  • info@ziss.si

Mobilnost Digital literacy for teachers: Navigating ICT

 

 

21. 4. 2024

Še predno smo začeli.

https://www.relive.cc/view/vMv8GML5yNq

22. 4. 2024 - 1. dan

Digitalna pismenost je ena najpomembnejših kompetenc prihodnosti. Vse prepogosto se v delovnih okoljih oblikuje mnenje, da »saj kar znam uporabljati, je tisto kar potrebujem«. Digitalna pismenosti je področje, ki ga je potrebno ves čas izpopolnjevati, znati poiskati čas in seveda imeti motivacijo. Največji izziv je pri ljudeh, ki so v stanju »ne vem, da ne vem«.

Naše usposabljanje smo začeli z raziskovanjem pomena IKT v izobraževanju in prednosti, ki jih ponuja. Spoznali smo praktične strategije za vključevanje digitalnih orodij v načrtovanje pouka oz. dela. Tako lahko postane učna izkušnja privlačna, bolj prilagojena udeležencem in tudi  zabavna. Sodelovanje in komunikacija sta ključni veščini v digitalni dobi in ključni veščini pri učenju digitalnih vsebin.

Simpatična predavateljica Tania Patricija Freitas Serrao nas je s pomočjo orodij https://avatarmaker.com/ in  https://www.pixton.com/welcome  spodbudila, da smo  si v skupini izmenjali svoje osebne zgodbe in se tako povezali. V nadaljevanju smo razmišljali ali je uporaba tehnologije pri delu in pri pouku blagoslov ali prekletstvo?

Pri tem smo s pomočjo orodja KIALO, https://www.kialo-edu.com, ki spodbuja e-debato in kritično razmišljanje iskali argumente za in proti?

Spodbujanje hibridnega dela in vključujočih pogovorov tako v razredu kot tudi delovnih okolij je mogoče tudi s pomočjo orodja  https://www.polleverywhere.com/. Omogoča spletno glasovanje, ankete, kvize…

Zanimivo orodje za ustvarjanje kreativnih in animiranih prezentacij je Genial.ly https://app.genial.ly/teams.

Tekom tečaja tudi nastaja učno gradivo s pomočjo orodja padlet, ki je udeležencem ves  čas na voljo.  Gradivo v fizični obliki ali na USB ključku je stvar preteklosti.

Spremembe so edina stalnica tudi na področju digitalne pismenosti, zato lažje delujemo doma in v službi, če jih sprejmemo in izkoristimo njihove potenciale.

Lepote otoka Madeira pa smo raziskali kar v živo in si privoščili odklop od digitalnega stresa.

Kaj pa je za vas ta trenutek tehnologija -  blagoslov ali nujno zlo?

 

23. 4. 2024 - 2. dan

Danes smo spoznali tri nove aplikacije oziroma orodja, s katerimi lahko popestrimo izobraževalni proces ali jih uporabimo pri oglaševanju izobraževalnih programov, učinkovitem timskem delu, predstavitvah svojih organizacij in dejavnosti.

  1. PODCASTLE je orodje, s katerim ustvarjamo kakovostne podcaste. Orodje nam omogoča ustvarjanje zvočnih zapisov, vključno z zvočnimi in vizualnimi efekti. Uporabljamo ga za pripravo izobraževalnih podcastov pri raziskovanju določenih vsebin, za spodbujanje učenja s pomočjo multimedijskih vsebin, za izvedbo intervjujev s strokovnjaki z namenom poglobitve določene vsebine, za pripovedovanje zgodb ali dogodkov, za razprave in analize.Na voljo so nam brezplačna zvočna orodja: BBC sound effects in Pixabay
  1. CANVA je  brezplačno spletno orodje za grafično oblikovanje. Z njim lahko ustvarjamo objave v družabnih omrežjih, predstavitve, plakate, videoposnetke, logotipe in še več.
  1. FLIP je brezplačna spletna in mobilna aplikacija za snemanje, urejanje in izmenjavo video nalog.

Vsa tri orodja smo v parih ali skupinah po tri praktično preizkusili in ustvarili zanimive in kreativne izdelke, ki smo jih objavili na naši skupni izobraževalni platformi PADLET,

 

24. 4. 2024 - 3. dan

Spoznali smo spet nova IKT orodja:

 

  1. PADLET

Padlet je vsestranska virtualna tabla, ki jo lahko delimo z drugimi uporabniki. Najpogosteje jo uporabljamo za poučevanje in učenje. Nekaj idej za uporabo padleta v izobraževanju: virtualna oglasna deska, spletna možganska nevihta, diskusija, digitalni portfolijo, blog, zbirka izobraževalnih virov, povratna informacija, predstavitve projektov… V drugih organizacijah se lahko uporablja še za projektno vodenje, zbiranje povratnih informacij in idej zaposlenih, usposabljanje in razvoj, interno komuniciranje, uvajanje novih zaposlenih idr.

Naša naloga je bila, da smo preizkusili aplikacijo in ustvarili svoj prvi padlet, ki bo uporaben v naših delovnih okoljih.

  1. CAPCUT

Je brezplačen program za urejanje videov. Omogoča funkcije, kot so: učinki prehoda, filtri, podnapisi in zvočni posnetki, ki pomagajo pri avdiovizualni produkciji. Ponuja vnaprej izdelane predloge in prilagodljive funkcije, kar uporabnikom omogoča preprosto ustvarjanje videov za uporabo v izobraževalne,  poslovne ali druge namene.

Naša naloga je bila, da smo iz lastnih fotografij in videoposnetkov ustvarili spomine na Erasmus mobilnost na Madeiri.

 

  1. EZGIF.COM

Je brezplačni spletni urejevalnik animiranih slik in preprost za uporabo. Zasnovan  je predvsem za ustvarjanje in urejanje GIF-ov, podpira pa tudi številne druge formate slik (WebP, PNG, MNG in FLIF).

Naša aktivnost je bila: izbrati zaporedje slik z uporabo spletnih mest z brezplačnimi slikami in uporabiti ezgif.com za svojo zgodbo.

KJE SEM?

Za zaključek smo se pozabavali z menjavo ozadja na svojih fotografijah.

 

25. 4. 2024 - 4. dan

Za začetek današnjega dne smo najprej ponovili vse tisto, kar smo se naučili ali vsaj spoznali v prejšnjem dnevu – tako kot naroča stroka in tako, da smo ujeli ritem našega usposabljanja.

Predavateljica nas je najprej povabila, da poskusimo odpreti škatlo. Seveda se je naš Sašo že naslednjo sekundo javil za odpiranje – prepričani smo, da je vedel, da se škatlo odpre z lahkoto in da so v njej odlične sladkarije.

Danes je na Maideri praznik – Dan svobode. 25. april je spomin na revolucijo, ki je potekala na Portugalskem. Dan označuje začetek nekrvavega državnega udara, ki je končal diktaturo v državi, in čast vzpostavitvi demokracije na Portugalskem. To je državni praznik in dan velikega praznovanja. Tudi letos so se ulice napolnile z barvami portugalske zastave, po vsej državi pa so načrtovane izobraževalne demonstracije v poduk mlajši generaciji o zgodovini portugalskega boja za neodvisnost.

 

 

Spoznali smo tudi Future Classroom Lab (FCL), ki je navdihujoče, popolnoma opremljeno, rekonfigurabilno okolje za poučevanje in učenje, ki obiskovalce izziva, da ponovno razmislijo o vlogi pedagogike, tehnologije in oblikovanja v svojih učilnicah. Na Portugalskem so ga vzpostavili v letu 2001.

Nato pa aktivni začetek. S telefoni smo se posneli pred zelenim platnom, nato pa s pomočjo programa CopCut zamenjali ozadje ter dodali nekaj glasbe. Za začetek in motivacijo so bili posnetki zgolj zabavni. Ko se vrnemo, pa bomo naučeno uporabili za pripravo in obogatitev vsebin naših programov.

 

Po zasluženem odmoru (brez kave in njihove sladice pasteis de natalistnato testo z vaniljevo kremo ni šlo) smo se preskusili v izdelavi e-knjige. S pomočjo Book Creatorja smo hitro naredili kreativne e-knjige, v katere smo vključili besedila, posnetke, slike, glasbo … Nastali so turistični vodiči, informativna gradiva … vsekakor bomo aplikacijo uporabili in znanje predali tudi našim zaposlenim.

Spoznali smo še nekaj odličnih orodji za kvize.

S pomočjo Chatbot-a oziroma umetne inteligence na platformi schoolai s pomočjo spacecreatorja smo ustvarili čisto svoj >ChatGBT>. Ustvarimo ga ena, dva, tri … Uporabimo lahko katerokoli tematiko, namenjen pa je lahko našim udeležencem, katerim pošljemo link in tako spremljamo, kakšna so njihova zanimanja, kakšna vprašana postavljajo ... Uporabno.

 

Z lahkoto smo zdržali tudi ta dan, kljub temu da smo bili zaprti skupaj s tehnologijo v prostorih brez oken, včasih tudi brez kisika … Ob tako odlični vsebini zlahka pozabimo na vso okolico, tudi lepote otoka, ki jih ni malo.

Ob odklopu od tehnologije pa smo popoldanske ure izkoristili za ogled mesta. Ob brezplačnem vodenju smo si ogledali znamenitosti centra mesta Funchaj. Za ogled okolice pa v naslednjih dneh še skočimo na hop on hop off bus in uživamo ob razgledih. Dan je minil prehitro. Za piko na i smo se v večernih urah pridružili še praznovanju enega najpomembnejših praznikov Portugalske ter se z zanimanjem sprehodili skozi Festival tropskega sadja. Počutili smo se kot  pravi Portugalci.

 

26. 4. 2024 - 5. dan

Hitro se spreminjajoča tehnološka »krajina« zahteva stalno učenje in prilagajanje na nove digitalne trende.

Kljub temu, da lahko rečemo, da smo kar vešči uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), se v tem tednu nenehno srečujemo z novimi orodji. Eno izmed le-teh nas je spodbudilo, da vam ga predstavimo skozi zgodbo.

 

V globinah digitalnega vesolja, kjer se kode prepletajo kot čarobne niti, stoji šola, ki ni podobna nobeni drugi. Imenuje se MAGICSCHOOL, kjer se udeleženci ne učijo običajnih čarovnij, ampak čarovnijo digitalne dobe. Tu se čarovniki in čarovnice učijo, kako oživiti spletne strani z enim samim dotikom tipkovnice, kako pripovedovati zgodbe z vizualnimi učinki, ki jih lahko ustvarijo le najmočnejši digitalni čarovniki.

Učilnice so polne živahnih diskusij o najnovejših tehnoloških trendih, laboratoriji pa brnijo od aktivnosti, ko učeči se eksperimentirajo z virtualno resničnostjo in umetno inteligenco. V knjižnici MAGICSCHOOL se skrivajo knjige, ki se same posodabljajo z najnovejšimi informacijami, in če pravilno izgovoriš čarobno besedo, ti knjiga razkrije skrivnosti naprednega programiranja.

Ampak ne dovolite, da vas ime zavede. MAGICSCHOOL ni le kraj v nekem oddaljenem kotičku interneta, je mnogo več. Je digitalno orodje, ki preobraža način, kako se učimo in delimo znanje. To je platforma, ki združuje učeče se in mentorje iz vsega sveta, omogoča jim, da skupaj rastejo in se razvijajo v mojstre digitalnih veščin.

MAGICSCHOOL je čarobna paličica za vsakega, ki želi obvladati digitalno čarovnijo. Ne glede na to, ali ste začetnik, ki se šele spoznava z digitalnim svetom, ali izkušen čarovnik, ki išče nove izzive. In najboljše pri tem? Za uporabo te čarobne platforme ne potrebujete čarobnega klobuka ali čarovniške halje. Potrebujete le radovednost in željo po učenju.

Torej, če ste pripravljeni na potovanje v svet digitalne čarovnije, ne iščite starega gradu obdanega z meglo. Odprite svoj brskalnik, vtipkajte MAGICSCHOOL in se pripravite, da boste odkrili moč, ki jo skrivate v sebi. Dobrodošli na platformi, kjer je čarovnija resnična, in kjer so digitalna orodja vaša čarobna palica. Dobrodošli v MAGICSCHOOL.

 

Če vas je zgodba o platformi MAGICSCHOOL prepričala se podajte na pot raziskovanja platforme, ki omogoča hitrejšo pripravo in ​​ustvarjanje učnih gradiv, pripravo učnih načrtov, kreiranje pesmi, elektronskih sporočil, šal in še mnogo kaj.

PS: Naj bo MAGICSCHOOL le ena izmed platform, ki jo boste raziskali. Ne pozabite si ogledati video vodičev o uporabi drugih orodij, ki smo jih predstavili ta teden. Preprosto skenirajte QR kodo in odprite vrata novim digitalnim možnostim.

 

29. 4. 2024

Za konec

Recept za čarovniški napitek, ki zagotavlja Erasmus+ učinek

 

Sestavine:

Dobro premešajte in začinite z:

Uporaba:

Žličko čarovniškega napitka vsak dan vmešajte v:

Po enem mesecu rednega uživanja čarovniškega napitka, bo le ta deloval za vedno.